Blog

donderdag 9 februari 2017

9 februari 2017

Ja, een week geleden leek het er nog op, dat het bijna voorjaar was: nu ziet het er weer heel anders uit met een laagje sneeuw en ook weer vorst. Misschien in de loop van de volgende week "voorjaarsachtig" zoals de weerman zei, we zullen het zien. 

Veel is er nog niet te zien buiten, dus behelpen we ons maar even met de Hamamelis, op de volgende foto's eerst twee maal 'Arnold Promise', de eerste foto genomen eind vorige week, te tweede nu vanmorgen bij minus 3, en de laatste 'Aurora', ook vanmorgen. Let er bij de aanschaf van Hamamelis op, dat je eerst even goed kijkt, of de kleur wel genoeg opvalt: we hebben gemerkt dat bepaalde kleueren sterk overeen komen met de kleur van verdroogde en afgestorven grassen, en daardoor niet opvallen. En koop ze natuurlijk altijd bij een betrouwbare kwkeker, die ze soortecht levert! U kent de namen, ik noem ze hier niet omdat ik niet het risico wil lopen er eentje te vergeten! 

Nog iets over Sneeuwklokjes: o zo mooi, jammer alleen dat er nu al wel misschien 1000 verschillende varieteiten zijn, het zou me niet verbazen. En allemaal wit! Het is moeilijk kiezen, en de duurste is zeker niet automatisch de beste. Begin b.v. met Galanthus  'S. Arnott' , zuiver wit, grootbloemig en zeer welriekend; doet deze het goed, probeer dan ook eens een andere, er is aanbod genoeg tegenwoordig, maar voor sommige moet je eerst sparen. Van deze soort hebben we wat opgepot, 2 bolletjes per pot, € 3,50 per stuk. Foto onder de Hamamelis. 

nu nog winter 27 januari 2017

Het is alweer een hele tijd geleden, dat ik hier iets van mij liet horen, mag ik wel zeggen. 

Vandaag, 27 januari 2017, zit de dooi in de lucht en we kunnen het niet afwachten: het voorjaar! Het is wat meer winter geweest dan de afgelopen jaren en dat is goed voor de grond: een paar keer goed doorvriezen doet wonderen voor de structuur. De structuur van de grond: wat is dat nu eigenlijk? Het is de samenhang tussen de verschillende deeltjes, waardoor de wortels van de planten zich optimaal kunnen ontwikkelen. Een betere structuur bereik je o.a. door organische stof toe te voegen: compost, mest en vele andere! Vaste planten hebben over het algemeen niet heel veel mest nodig, de structuur van de grond is veel belangrijker. 

Goed, nu over de planten: als je goed kijkt, kun je buiten al allerlei tekenen van leven zien: de knoppen in de Helleborus komen langzaam te voorschijn, de Sneeuwklokjes bloeien hier bijna en de katjes aan de hazelaar worden dikker. Of de sneeuw op de bladeren van de Aronskelk, en verheug je alvast op het Speenkruid- behalve als je zware grond hebt, dan kan het een pest worden. Speenkruid, Ranunculus ficaria, kent vele verschijningsvormen: op de foto staat de cv. 'Primrose', die zich hier spontaan vermeerdert achter de plastic tunnel. De kwekerij gaat , ijs en weder dienende, eind februari weer zo'n beetje open, maar u doet er verstandig aan om in deze periode eerst even kontakt op te nemen. 

15 oktober 2015

Het is nu donderdag 15 october en - na een paar bijzonder onaangenaam koude dagen - regent het nu al bijna de hele dag. De winter komt onvermijdelijk, maar voor het zo ver is, kunnen we toch nog heel veel van de tuin genieten. De grassen beleven hun "finest hour", overal Asters, Persicaria's onvermoeibaar doorgaand en hier en daar de eerste echte herfstchrysant: geen wonder dat C. 'Poesie' zo geliefd is bij onze Duitse buren! Een grote  stevige bos met lichtgele knoppen er duidelijk bovenuit stekend, knoppen die nu langzaam bleekgeel/crêmewit open gaan. Het is nog echt niet voorbij, met een beetje geluk zien we rond Sinterklaas de ouderwetse, oudroze Chrysant 'Emperor of China' nog in de bloei komen, zó laat! 

De kwekerij is nog ongeveer 3 weken open, ik denk dat zaterdag 7 november de laatste dag van dit jaar is. U kunt rustig daarna ook nog komen, maar mail dan even van te voren of bel op. 

Nog even twee foto's, de late herfst in al zijn schoonheid en verval.

Salvia 'Phyllis Fancy'

Persicaria ampl. 'Janet' met Sanguisorba 'Burr Blanc'

En tot slot Chrysanthemum 'Poesie':

 

11 september 2015

Het is volop nazomer, tijd om de bollen te bestellen en eens even na te denken, of we misschien nog iets heel bijzonders in de tuin willen hebben volgend jaar. En zoiets hebben we nu: ik bied voor het eerst in Nederland een paar heel bijzondere Anemone ranunculoides vormen aan, die oorspronkelijk verzameld zijn op een van de eilanden voor de kust van Estland:  op Hiiumaa, en op Kassari, mysterieuze namen voor vrijwel onbekende eilanden, verre ten oosten van het ook al zo bijzondere Gotland. 

Het zijn gele Anemoontjes, maar allemaal met dubbele of gevulde bloemen, geschikt voor een mooi plekje in de schaduw. Ik bied de volgende aan, soms in echt heel kleine hoeveelheden: 'Dagerort', 'Orjaku', 'Hiiumaa', 'Kai' en 'Kassari'.  Ze kosten € 10,00 per stuk, en je krijgt daar echt geen pot vol met wortelstokken voor, zo zeldzaam zijn ze nog. Voor afbeeldingen: zie internet. 

Het is prachtig nazomerweer nu, alles bloeit en de grassen worden steeds mooier!

16 augustus 2015

De vakanties zijn wel zo'n beetje voorbij, hoog tijd voor de tuin! Het is Sanguisorba tijd, overal staan ze te bloeien in wit, roze, roodbruin en rood. Er zijn hele hoge, maar ook middenmoters en er is zelfs een bontbladig kleintje - niet ieders smaak! We hebben een opvallende nieuwe, 'White Brushes', die heel lichtroze begint te bloeien maar al snel wit wordt. Vrij hoog, 150 plus, maar zo te zien net zo sterk als zijn ouder 'Pink Brushes'. Leverbaar pas vanaf 2016, vrees ik. 

Ook al een hele tijd bloeien de Persicaria amplexicaule cv.'s, in een schier eindeloze variatie -dit woord gebruiken we eigenlijk te weinig- en dat gaat nog wel even door. Op de foto zien we 'Janet'  in combinatie met Eryngium eburneum , maar vergeet ook 'September Spires' in lilaroze niet, de bijna zwartrode 'Blackfield' en de wel heel nieuwe 'Amethyst' -we hebben ze allemaal. 

De moerbedden staan er op hun mooist bij nu, en de voorraad is ook optimaal.

 

 

Het wordt echt wel voorjaar. 22 maart 2015

Zondag 14 juni. Dat heeft wel even geduurd sinds de laatste blog verschenen is.  Druk, het gebruikelijke excuus, dat toch maar al te waar is!  Hoe dan ook, het is half juni, en dan weten we allemaal: Bingerden komt er weer aan! Het komende weekend, 19, 20 en 21 juni staan we daar weer, met net als altijd een uitgelezen collectie planten. Dit is ook de gelegenheid om eens iets zeldzaams aan te schaffen, planten die ik speciaal voor deze gelegenheid bewaard heb. U kunt ook per mail bestellen, dan neem ik ze mee. 

Ook heel belangrijk: de nieuwe catalogus is uit! De laatste dateerde alweer van 2009, het werd hoog tijd om weer een tastbaar iets uit te brengen. Naast de zegeningen van de online catalogus weten we maar al te goed, dat heel veel mensen iets tastbaars willen vasthouden, vandaar deze uitgave. Ik geef hier meteen een korte impressie van de omslag en de inhoud weer. De prijs is € 5,00, per post nog niet bekend, maar daarover kan ik op korte termijn hier meer vertellen. 

 

 

Woensdag 22 april. Heel snel even, prachtige Anemonella's , waarvan we nu zo'n 5 verschillende eigen selecties verkopen:

Vrijdag 17 april 2015, een heldere dag met veel zon en een beetje kille wind uit het noorden, en tegen de avond de laagstaande zon op Veratrum californicum, die met zijn "sigaren" snel uit de grond aan het komen is. Een pol, die al meer dan 20 jaar op dezelfde plek staat en zich daar langzaam, heel langzaam uitbreidt. Straks in juni de meer dan 2 meter hoge stelen, dicht bezet met witte sterretjes.

 

Maandag 13 april, voorjaar! Vandaag was het al een graad of 14, morgen nog een stuk warmer en woensdag alweer een beetje teveel van het goede, tot 24 graden! Magnolia's in de bloei, zoals hier de onovertroffen, uiterst rijkbloeiende M. 'Leonard Messel', die hier al meer dan 20 jaren naast de winkel staat, met ontelbaar veel bloemen.

En de verkooptafel met al die speciale vroege voorjaarsbloeiers, nu heel veel Anemone nemorosa -Bosanemonen-, Pulmonaria's, de gevulde Sanguinaria canadensis -Bloedwortel, en nog veel meer. 

 

Zondag 22 maart, een bleek zonnetje, maar toch mooi weer!  Net even gekeken naar de eerste bloeiende planten, zoals het Maarts Viooltje, Viola odorata. Heel dicht tegen de grondaangedrukt, wachtend op iets hogere temperaturen. Ga eens door de knieën, en  ruik er eens aan, die heerlijke frisse, kenmerkende geur! 

Over geuren gesproken: gisteren Epimediums gescheurd, de wortels daarvan hebben een prettige, aardse geur. Hier de kaalgeknipte plant van E. 'Spine Tingler', klaar om gescheurd en gepot te worden. Deze soort heeft prachtig, sterk getand blad, dat deze winter helemaal gaaf gebleven is. 

Intussen worden de vakken buiten weer met nieuwe planten gevuld, na deze zachte winter ziet alles er weer prachtig uit! 

Welkom bij de eerste aflevering van mijn blog, op deze manier wil ik u een beetje op de hoogte houden van de ontwikkeingen op de kwekerij. Als het allemaal een beetje meezit, probeer ik geregeld iets nieuws te laten zien, te beginnen bij nu, half maart 2015. Het is zondag 15 maart, buiten is het kil en grijs, zo anders dan de eerste dagen van de week! Toch is de lente onvermijdelijk, er is al zoveel te zien buiten, als je maar goed kijkt! Een heel grote plak Cardamine quinquefolia staat op uitkomen. Cardamine's zijn Pinksterbloemen, alleen komt deze soort wat verder naar het oosten vandaan. Wij kweken de vorm van Elizabeth Strangman, van de ooit zo beroemde Washfield Nurseries in Hawkhurst, in het zuiden van Engeland. Zij stond er bekend om, dat ze alleen maar het beste van het beste kweekte, en dat geldt zeker voor deze vorm, die opvalt door zijn grotere en diep rozelila bloemen. 

We kijken natuurlijk ook steeds vooruit, want nog heel even, en dan bloeien de Bosanemonen, Anemone nemorosa  en haar gele tegenhanger, Anemone ranunculoides,  waarvan we een heel aardige selectie te koop hebben: kijk eens naar A.ranunculoides 'Semiplena' . Groeit heel gemakkelijk in de schaduw of halfschaduw, waar hij zich snel uitbreidt, en in heel subtiele beplantingen met zeldzame bosplanten kan hij te wild zijn. 

De kwekerij is intussen gewoon open, het lijkt elk jaar wel vroeger te zijn! Op koude dagen maken we de tegelkachel in de winkel aan, om even bij bij te komen.

30 november -0001

Zou het voorjaar komen nu eindelijk komen? Overdag al wel redelijk, maar elka nacht nog een beetje vorst, echt groeien doet het allemaal nog niet. A.s zaterdag de grote schoonmaak van het land. al het oude en verdroogde blad er af, grassen helemaal tot de voet toe afknippen, het grootste onkruid meteen wieden, en na zo' dag ziet de kwekerij er weer helemaal fris uit! 

We gaan dan ook meteen a.s. zaterdag open, er is  -zeker in de tunnels- al heel veel te zien, zoals Pulmonaria's, Cardamine, nog wat Helleborus, maar vooral de belofte van veel fraais voor het komende jaar. 

We gaan ook een nieuwe border aanleggen, al omvat dat woord niet helemaal wat we bedoelen: de naam komt oorspronkelijk uit Duitsland en luidt " Winnetou trifft Dschingis Khan". Een soort prairieborder met Aziatische elementen dus, waarbij het nadeel van een echte prairieborder -het pas laat in het seizoen op gang komen- ondervangen wordt door ook vroegere bloeiers te gebruiken. Ik ben nooiit een purist geweest wat het gebruik van planten betrteft, dus dit bevalt mij wel. 

Van harte welkom weer  hier voor het nieuwe seizoen! 

 

 

 

 

 

Het is vandaag alweer 16 december, een trieste, druilerige dag, en het is warm eigenlijk, veel te warm voor de tijd van het jaar, 14 graden! Maar nog een paar dagen, de kortste dag, en daarna -zij het wel langzaam- weer op weg naar het voorjaar! Een nieuw jaar, nieuwe kansen zoals het cliché terecht zegt: veel nieuws is er op komst en elk jaar blijft het voor mij leuk weer met iets te komen, dat hopelijk een verrijking voor het sortiment betekent. Dat blijft afwachten en soms blijken onze verwachtingen veel te hoog gespannnen te zijn geweest. De emmer met etiketten van planten, die het niet gered hebben, wordt steeds voller!

Maar van de volgende Phlox verwacht ik wel wat meer: kijk maar eens goed, verzin er een leuke naam voor en u bent de eerste die er volgend jaar een plantje van krijgt. 

Prettige feestdagen, en tot ziens eind februari, wanneer de eerste Helleborus weer bloeit??